Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Chenin Blanc

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Chenin Blanc

SNOEIEN VOOR LAGE OPBRENGST
Deze druif is een Franse klassieker en komt in diverse stijlen. In een koel klimaat met veel zuren, in hete klimaten is zwoel met houtrijping mogelijk. Er is wel werk voor de wijnboer: de krachtige en fruitige druif wordt ordinair als hij welig tiert. De zweep erover, dus. Takken snoeien.

QUARTS DE CHAUME
Klein gebied in het Loiredal, ongeveer 50 hectare, waar de Chenin-druif de ‘edele rotting’ kan ondergaan. De ochtendmist neemt hier de schimmel Botrytis mee. Dit levert een sensationele, amberkleurige wijn op met abrikoos, honing, karamel en mineralen uit de bodem van zand, kalk en leisteen.

DROË STEEN OF DROGE STEEN
De druif heerst in zijn geboortestreek, maar heeft ook in de nieuwe wijnwereld zijn plek gevonden. In Zuid-Afrika vind je de grootste aanplant ter wereld.
Hij werd ‘steen’ genoemd totdat ze er 50 jaar geleden achter kwamen dat het geen lokaal ras was. Meegenomen door Franse hugenoten, misschien?

LANGS DE LOIRE
De Loire is een chenin-gebied bij uitstek. Naast droge witte wijn worden er ook zoete dessertwijn en mousserende wijn van gemaakt. Allemaal levendig met een lange, aromatische afdronk. Anjou, met name Savennières, is een bekende appellatie waar minimaal 80 procent Chenin in de wijn vereist is.

 

Bron: Winelife

Terug naar blog