Belgische wijn op de feesttafel? En waarom niet?

Belgische wijn op de feesttafel? En waarom niet?

Stilaan een idee over wat er op het menu staat voor de kerst? Volgende stap: de geschikte wijn vinden bij al dat verrukkelijks. En als u nu even de Bourgogne, Champagne of Chianti opzijschoof voor lekker Belgisch? Hieronder enkele suggesties.

Van aperitief tot dessert, België beschikt vanaf nu over een assortiment dat nauwelijks nog hiaten vertoont. Dus waarom niet gaan voor exclusief Belgisch? De Belgische productie blijft natuurlijk aan de bescheiden kant qua volume wat door het spel van vraag en aanbod vanzelf leidt tot relatief hoge prijzen. Maar het is natuurlijk feest voor iets en die hogere prijzen vallen nog best mee in vergelijking met veel andere feesttoppers. Dus, waarom niet Belgisch? Ook in glas mag de ‘korte keten’ eens hoogtij vieren!

Bubbels bij de vleet
Als er één ding is dat we kunnen, dan is zeker lekkere bubbels in een fles toveren. Tal van Belgische producenten hebben mooie internationale prijzen gewonnen. Chant d’Éole won zelfs trofee van de Internationale Revelatie op de Concours Mondial… met als gevolg dat de voorraad uitgeput is tot april 2020. Gelukkig zijn er lekkere alternatieven.

· Domaine du Chapitre, Brut Nature 2015 – 20€
Onaangezoete mousserende wijn met toetsen van wit fruit en fijne hints van brioche. Wijn die 10 maanden sur lies rijpte na een eenjarig verblijf in kuipen.

·      Chardonnay Meerdael, Brut Chardonnay – 19€
Bekende schuimwijn uit het Hagelland die door de jaren heen aan finesse heeft gewonnen. Subtiel en fris en goed onderbouwd met rijpe fruitmaterie. Plezier gegarandeerd.

Wit bij het voorgerecht
België hoeft niet te blozen als het over witte wijn gaat. Van fris en spannend tot vol en romig.

·      Domaine de Mellemont, “Le Blanc” – 11€
Opvallende citrustoetsen hier en een frisheid die gepaard gaat met spankracht. Ideaal voor opwekkende voorgerechten zoals een carpaccio van Sint-Jacobsvrucht of zeevruchten.

·      Vin de Liège, “Contrepoint” – 16€
Deze succesvolle coöperatieve van Luik doet almaar meer van zich spreken. Ondermeer omdat het biologisch te werk gaat. Deze Contrepoint stoelt op de hybride druivenrassen Souvignier gris en Solaris. Wijn met hints van peer (typisch Souvignier gris), veel structuur en lekker vetjes op de tong en dat maakt hem tot een goede begeleider van wit vlees en vis-in-saus.

Rood voor het hoofdgerecht
Hier wordt het minder evident. Belgische heet te fris te zijn voor rode wijn. Toch zijn er druivenrassen die dat mogelijk maken. En we vinden ook almaar betere Pinot noir in ons Belgenlandje. Hier enkele suggesties.

· Wijndomein Aldeneyck, Pinot noir 2016 – 24€
Pinot noir van de bovenste plank hier. Delicaat zwart fruit en een fijne kruidigheid afkomstig van de vatrijping op eik. De jaartjes op fles maken dat de elementen (fruit, zuren, tannine, houtinvloed) intussen mooi verweven zijn. Charmante wijn.

·      Domaine des Marnières, Pinot noir 2018, “Cuvée Joëlle” – 14€
Minder bekende wijn afkomstig van enkele hectaren die zijn aangeplant in het dorpje Warsage. Pinot noir met een verrassend volle smaak – en daar heeft het warme oogstjaar 2018 natuurlijk mee te maken – met toetsen van blauwe bes en cassis, aangevuld door specerijen en zelfs een hint van chocola, afkomstig van de vatrijping. Voltreffer en op de koop toe erg democratisch geprijsd voor een Pinot noir.

En voor het dessert?
Op echte schitterende likeurwijnen in het volgens onze bescheiden mening nog even wachten. Maar waarom ons niet laten inspireren door Belgische likeuren tout court?

· Filliers, Single Malt Whisky, 10 Y.O. – 65€
Ongetwijfeld een van de meest complete whisky’s van ons land. 10 jaar gerijpt op exclusieve Sherryvaten en dat verleent deze Single Malt een romige tongtoets met hints van acaciabloesem, vanille en gedroogde vruchten. En het belangrijkste van al: een zuivere en zachte afdronk.

·      Rhum Ardent – 39€
Deze Rhum van biologisch signatuur wordt in het Luikse gedistilleerd. Het pure suikerrietsap wordt ingevoerd uit Paraguay. na distillatie volgt een verblijf op eiken vaten die eerder al gebruikt werden om Belgische whisky mee te vervaardigen. De finish gebeurt in vaten van Muscat de Rivesaltes, en zo zitten eindigen we toch bij een likeurwijn!

 

Bron: DM Vino

Terug naar blog