Californische sterren

Californische sterren

Omdat wijn zo gewild is bij verzamelaars, stijgen de prijzen van de mooiste flessen. Niet alleen in klassiek Bordeaux en Bourgogne, maar ook buiten Europa. We zoomen in op Californië, waar de wachtlijsten voor beroemde cultwijnen langer zijn dan ooit.

Californische wijnen zijn sterk gestegen in prijs, dat laat de wereldwijde marktplaats en ook graadmeter voor de wijnhandel Liv-ex zien (London International Vintners Exchange).

Nu zoomen we in op de California 50-index. Dat is een onderdeel van Liv-ex dat de gemiddelde prijsontwikkeling volgt van de vijf lokale topwijnen Screaming Eagle, Harlan Estate, Dominus, Opus One en Ridge Monte Bello. In 2021 steeg deze index met maar liefst 32 procent!

Zo had Screaming Eagle vintage 2010 in het jaar 2013 nog een marktprijs van ongeveer € 4.500 (voor 3 flessen van 75 centiliter) maar nu staat de wijn genoteerd voor € 14.500.

Cultwijnen

In de jaren 80 zag je in Napa Valley de opkomst van voornamelijk Cabernet Sauvignons en Cabernet-melanges geproduceerd in minuscule hoeveelheden en verkocht voor hoge prijzen. Wijnhuizen zoals Screaming Eagle, Harlan, Dalla Valle, Ridge en Colgin hadden vanaf het begin lange wachtlijsten om de wijnen rechtstreeks te kopen. 


Ridge Geyserville is van +- november 2022 terug bij DU-VIN beschikbaar!

 

Bron: Winelife

Terug naar blog