De indeling van Bordeauxwijnen

De indeling van Bordeauxwijnen

Heb je je ooit afgevraagd hoe wijnen worden ingedeeld? Bordeauxwijn heeft verschillende classificatiesystemen, en onder één van de oudste valt het bekendste chateau van de Médoc. Maar hoe werkt het en wat houdt het in?

 

De classificatie van de Médoc en Graves sinds 1855

Tijdens de derde ‘Exposition Universelle’ in Parijs stelden de Bordeaux handelaars (op vraag van Napoleon III) voor het eerst een lijst op met de beste Châteaus. Hun mening werd gevormd door 100 jaar ervaring, waarbij de wijnen met de hoogste prijzen het klassement aanvoerden.

Voor de Médoc was deze lijst onderverdeeld in 5 niveaus en voor Graves in 2 classificatieniveaus, waarbij je de kostbaarste wijnen op het eerste niveau vond.

Met uitzondering van 1 chateau is deze classificatie nooit veranderd (behalve in 1956, toen ze Château Cantemerle (5e Cru vergeten waren te classificeren). Dit wereldberoemde Château werd in 1973 opgewaardeerd van Deuxième Cru tot Premier Cru en is bekend onder de naam Château Mouton Rothschild.

Deze indeling is een vast gegeven, dus het geeft niet altijd een representatief beeld van de huidige kwaliteit, omdat vele chateaus veel hebben geïnvesteerd om hun kwaliteit te verbeteren. Hier komt de term 'super second vin‘ om de hoek kijken. Het is geen officiële rangorde, maar het benoemt de best presterende wijnen die een premier cru classificatie verdienen. Enkele voorbeelden zijn: Château Leoville las Cases (Deuxième Cru), Château Palmer (Troisième Cru), Château Lynch Bages (Cinquième Cru), en Château Pontet-Canet (Cinquième Cru) en Château Smith Haut Lafitte (Graves).

 

 

Cru Artisan en Cru Bourgeois

Cru Artisan en Cru Bourgeois zijn bedacht voor de Châteaus in de Medoc die niet waren meegenomen in de classificatie van 1855, maar wijn van veel hogere kwaliteit produceren dan een reguliere naam kan weerspiegelen. Tegenwoordig wordt Cru Artisan gebruikt voor Châteaus die wijnen van zeer hoge kwaliteit produceren. Deze classificatie wordt voor 10 jaar toegekend. Cru Bourgeois wordt jaarlijks afgegeven aan wijnen van hoge kwaliteit.

 

Graves: Classificatie sinds 1953

Aangezien alleen Château Haut-Brion en 25 chateaus uit Sauternes werden geclassificeerd tijdens de classificatie van 1855, zette de Graves regio een classificatie op die recht deed aan al haar andere chateaus van hoge kwaliteit.

Ze verdeelden de regio in Graves en Pessac-Leognan. Deze classificatie is de enige die zowel rode als witte wijnen beoordeelt. Enkele lijstaanvoerende Châteaus zijn Haut-Brion (Premier Cru in zowel de 1855 als de 1953 classificatie) La mission Haut-Brion (aan de overzijde van de straat van Haut-Brion), Château Haut Bailly en Château Smith Haut Lafitte.

 

Saint-Emilion: Classificatie sinds 1955

Deze classificatie staat bekend om haar vele controverses, aangezien de indeling ongeveer elke 10 jaar verandert (gewijzigd in 1969, 1985, 1996, 2006 en 2012). De wijnen worden beoordeeld op de organoleptische kwaliteit, de wijngaard en de verkoopprijzen.

Elk Château dat beoordeeld wil worden moet gedurende een aantal jaren proefmonsters opsturen. De indeling kent 4 niveaus met 'premier Grand Cru Classé A' als de hoogste score, gevolgd door 'premier Grand Cru Classé B', 'Grand Cru Classé' en als laatste 'Grand Cru'.

 

Wist-je-dat?

Pomerol, de buurman van Saint-Emilion, beschikt niet over een classificatiesysteem. Maar we weten allemaal dat kwaliteit geen classificatie nodig heeft. Producenten zoals Le Pin, Petrus, La Fleur, Gazin en La Fleur Petrus behoren tot de beste van de wereld.

 

 

Terug naar blog