Het geheim van zoete wijn

Het geheim van zoete wijn

Een van de manieren om aan zoete wijn te komen is wel heel speciaal. Een vrolijke schimmel kruipt in de druif om die binnenin eens flink te verbouwen. Het bekendste voorbeeld is Sauternes uit Bordeaux, maar ook de oudste dessertwijn Tokaji Aszú komt zo tot stand. 

‘Rot’ is een woord dat een wijnboer over het algemeen niet graag hoort, hij die altijd de beste druiven voor zijn wijn selecteert. Maar soms kan rot een aanwinst zijn. In de Bordeauxstreek spreken ze bijvoorbeeld van ‘edele’ of ‘gunstige’ rotting als het gaat over Botrytis cinerea. Deze grijze schimmel, een parasiet die zich in de vrucht nestelt, is de katalysator voor de creatie van zoete witte wijnen zoals Sauternes.

Dit vrolijke rotje gedijt in de mist die uit de rivieren komt en die de wijngaarden bij zonsopgang omhult. Voorwaarde is wel dat de mist snel wordt gevolgd door een paar zonnestralen in de middag en een milde temperatuur. Anders kan meeldauw, grijsrot of zwartrot ontstaan, en dat zijn verwoestende schimmelziektes die je juist níet in de wijngaard wilt hebben.

 

Bron: Winelife

Terug naar blog