In de Rheingau worden in de kloosters op de hellingen boven de Rijn niet alleen God en Maria vereerd. De riesling- en spätburgunderdruiven zijn er (af)god nummer 1 en 2. WINELIFE nam de benenwagen en ging op ontdekkingsreis naar de bakermat van de Duitse Rijnromantiek.
Je kunt de Schänke van Kloster Eberbach, een paar kilometer boven het dorp Kiedrich, maar beter overslaan als je het je ambitie is om dezelfde dag nog aan de wereldberoemde Rheinsteig-wandeltocht te beginnen. Mijn zwager en ik hebben geluk en hoeven vandaag nergens meer heen. Het is een gezellige boel in de tuinen van het klooster, een soort braderie waar dagjesmensen op afkomen. Voor een late lunch is onze tafel in de Schänke met vier wijnglazen en een waterglas gedekt. Voor elk. Met een streng rollende r die mij doet vermoeden dat ze uit Oost-Europa komt, verkondigt de serveerster dat ze eerst een trockener, halbsüsser en dan een milder Riesling zal uitschenken. Daarna een Spätburgunder, de Pinot Noir van Duitsland. Wat ze hier halbsüss noemen is even wennen en proef ik als mierzoet. Verrassend genoeg bevalt de milder mij – fan van droge witte wijn – het best. De Pinot uit 2016 is wat stroef. ‘Zoals een Duitser hoort te zijn, toch?’, aldus mijn zwager die alles wel lekker vindt. Het kwartet moet de ganzenlever en hertenbiefstuk met cantharellenroomsaus wegspoelen.
Golvende lappendeken
Na de zeer lange lunch redden we het nog naar het domein van het Staatsweingut waar de wijn van het (voormalige) Kloster Eberbach, het grootste wijngoed in de Rheingau, vandaag de dag gemaakt wordt. We lopen zigzaggend over de goudgekleurde helling van de wijnberg omhoog en slagen erin om de 268 meter hoge Bubenhäuser Höhe te bereiken, een populaire plek met een zalig uitzicht over de brede Rijnvallei. Bijna de hele Rheingau ligt aan onze voeten. Het is het einde van een perfecte herfstdag en vanaf de heuvel kunnen we in het oosten Wiesbaden (de hoofdstad van Hessen) en aan de overkant Mainz (de hoofdstad van Rheinland-Pfalz) zien liggen. Daartussen een golvende lappendeken van niets dan wijnstokken, vlammend goudgeel, sommige oranjerood gekleurd.
Fotogeniek
De Rheingau is met ongeveer 3.200 hectare een van de kleinere wijngebieden in Duitsland waar wijnen worden gemaakt die het predikaat Qualitätswein mogen dragen. Riesling (78 procent) en spätburgunder (12 procent) heersen hier als koning en koningin. Bijzonder aan de Rheingau is de wisselende topografie. Beneden ons in de brede vallei stroomt de Rijn statig en meer dan 1.000 meter breed richting het westen. De zachtglooiende wijnhellingen zijn op het zuiden georiënteerd. Voorbij het stadje Rüdesheim maakt de Rijn echter een haakse bocht naar het noorden, waar hij het smalle Mittelrheintal induikt, een fotogenieke kloof waar de stroom op plaatsen maar 195 meter breed is. In het Mittelrheintal zelf vind je ook wijngaarden, steil tegen hellingen van leisteen op het zuidwesten aangelegd en in terrasvorm ondersteund door Trockenmauern. Wie bijvoorbeeld de Rheinsteig wandelt die ook boven het Mittelrheintal loopt, komt zelfs in de bossen overal van deze half overgroeide muurtjes tegen, een teken dat er vroeger veel meer wijn werd verbouwd dan nu.
Bron: WineLife