Saint-Émilion wijnen zijn onlosmakelijk verbonden met het middeleeuws dorp met die naam. Saint-Émilion is een van de mooiste plekjes van Bordeaux en dateert uit de tijd van de Romeinen toen de Romeinse dichter en consul Ausonius er woonde (en ook later zijn naam gaf aan topdomein Château Ausone).
De naam komt van de heremiet Emilian, een benedictijnse monnik die zich in het dorp vestigde en aanleiding gaf tot de bouw van talrijke kloosters en abdijen in de streek. Bovendien lag Saint-Émilion op de weg naar Santiago de Compostella en wijnstreken waren destijds de ideale stopplaatsen tijdens deze lange pelgrimstocht. Vandaag is Saint-Émilion werelderfgoed van Unesco en is het een zeer geliefde toeristische bestemming.
Saint-Émilion is een van de grootste appellaties van Bordeaux en telt 5565 hectare wijngaarden. De classificatie van Saint-Émilion verdeelt de châteaux in Premiers Grands Crus Classés en Grands Crus Classés met daarbuiten nog vier satellietappellaties: Lussac-Saint-Émilion, Montagne-Saint-Émilion, Puisseguin-Saint-Émilion en Saint-Georges-Saint-Émilion.
Verwarrend is dat Saint-Émilion Grand Cru niet onder de classificatie valt. De om en bij de 600 wijndomeinen die de term Saint-Émilion Grand Cru mogen gebruiken mogen wijn produceren in hetzelfde gebied als de gewone Saint-Émilion-wijnen, maar de opbrengst moet lager liggen en het alcoholgehalte hoger : dat verklaart de betere status.
Saint-Émilion wijn bestaat in het algemeen uit ongeveer 60 procent Merlot, verder aangevuld met Cabernet Franc en kleine hoeveelheden Cabernet Sauvignon en Malbec. Het wijngebied kan worden onderverdeeld in drie verschillende bodemtypes: kalksteenplateau, hellingen van kalksteen en klei, en zanderige of kiezelachtige lager gelegen delen.
Binnen elk van deze drie terroirs worden grote wijnen gemaakt die evenwel sterk uiteenlopen qua stijl. Hoe dan ook wordt het kalksteenplateau, waar donkere en heel intense wijnen met minerale impressies vandaan komen, het hart van de appellatie genoemd. Door de koele kalksteenbodems zijn Saint-Émilion en zijn satellietgemeenten altijd de laatste regio’s van Bordeaux waar geoogst wordt.
De hoogste plek van de appellatie is waar we de wijngaarden van L’If en Troplong Mondot aantreffen, vlak naast de watertoren die reeds van mijlenver te zien is.
Saint-Émilion maakt ontzettend veel wijn, ongeveer 30 miljoen flessen per jaar, variërend van een prestigieuze Château Ausone tot hele gewone generieke wijnen. Het is de enige appellatie die zijn classificatie elke tien jaar herziet (hoewel dit in recente jaren voor controverse zorgde). Saint-Émilion wordt beschouwd als de oudste wijnregio van Bordeaux en de eerste die zijn wijnen exporteerde.