Sherry, dé wijn van 2022!

Sherry, dé wijn van 2022!

Sherry is al jaren bezig met een comeback. Waar we het drankje vroeger alleen maar kenden van de fles op de vensterbank van onze oudtantes, zien we het vandaag de dag steeds vaker voorbijkomen.

Sherry in sterrenrestaurants, Sherry in cocktails, Sherry pop-up bars en Sherry wine week. De klim naar de top gaat niet zonder slag of stoot, om de zoveel jaar komt en gaat er weer een nieuwe trend; de gin-tonic, de oranje wijn, de IPA. Als Sherry echter je hart veroverd heeft, wil je helemaal niets anders meer drinken.

Mooi meegenomen dat er een Sherry bestaat voor elke mood, gelegenheid en maaltijd. 

 

Sherry heeft een zeer rijke geschiedenis

Sherry is niet zomaar een drankje. Het is een wijn met een imposante geschiedenis en cultuur. De Feniciërs brachten in 1100 voor Christus wijnstokken naar Xera de voorloper van de stad Jerez. De wijnen die hier geproduceerd werden, reisden per schip door het hele Middellandse Zeegebied. In 711 werd het gebied veroverd door de Moren die het de naam Sherish gaven. In de twaalfde eeuw stelde Henry I van Engeland een ruildeal voor aan Jerez: Engelse wol in ruil voor Sherish wijn. Vanaf dat moment werden de wijngaarden heiligverklaard, er mocht geen wijnstok meer gerooid worden.

In de eeuwen hierna bleef de populariteit van wijnen uit Jerez groeien. Afzetmarkten als Amerika en India kwamen erbij. Ook in de werken van Shakespeare is duidelijk te lezen hoe geliefd Sherry was. Zijn karakter Falstaff verkondigde in een van zijn werken: “If I had a thousand sons, the first humane principle I would teach them should be, to forswear thin potations and to addict themselves to sack! Sherris sack was het gangbare woord voor Sherry.

Tot de achttiende eeuw waren de wijnen die als Sherry geëxporteerd werden heel anders dan de wijnen die we nu kennen. Door de groeiende vraag naar wijnen die lange reizen op zee konden overleven, werden de wijnen vanaf de achttiende eeuw versterkt. Om een constante kwaliteit te kunnen leveren werden wijnen van verschillende oogstjaren geblend en jarenlang te rijpen gelegd. Hier ontstond het Solera-systeem waar het Sherrygebied vandaag de dag zo bekend om staat.

Sherry is niet zomaar een drankje. Het is een levensstijl! Olé!

Bron: winelife

Terug naar blog