Twee topchâteaux droppen bom in Saint-Emilion

Twee topchâteaux droppen bom in Saint-Emilion

Hoogspanning in en rond Saint-Emilion, in het hart van de Franse bordeauxwijnstreek. Twee van de roemrijkste kastelen leveren hun ‘Premier Grand Cru Classé A’-titel in: Château Cheval Blanc en Château Ausone.

Ze zijn er in Saint-Emilion nog altijd niet goed van. Twee van hun absolute paradepaardjes – en zo hebben ze er maar vier – spelen niet langer mee. Zo ongeveer elke tien jaar wordt de beroemde classificatie van Saint-Emilion-wijnen in ‘Grands Crus Classés’ (64 momenteel), ‘Premiers Grands Crus Classés’ (14) en ‘Premiers Grands Crus Classés A’ (4) herzien.

Wijn is nu eenmaal een levend product, en zelfs topkastelen kunnen al eens de mist ingaan, terwijl ambitieuze nieuwkomers – de 5.400 hectare grote wijnstreek telt nog honderden grote en kleine wijnboeren – ook de kans moeten krijgen om zich te klasseren. Dat beslisten de initiatiefnemers van het systeem in 1954.

Maar nu hebben Cheval Blanc en Ausone – die al sinds de eerste editie op het allerhoogste schavotje staan, en pas in 2012 het gezelschap kregen van Château Angélus en Château Pavie – hun dossier voor de nieuwe erkenningsronde niet ingestuurd. Geen vergetelheid, zo blijkt, maar een bewuste demarche.

Terug naar blog